donderdag 12 maart 2009

Au!


[Ella Vogelaar (links) en Jan Peter Balkenende (rechts), bij de opening van de Postbus 51-campagne 'het begint met taal']


Een van de bondigste diagnosen van de economische malaise kwam na het eerste crisisoverleg. “Het gaat au doen.” Tot ons sprak onze vicepremier, André Rouvoet (CU).


Nu weet ik wel dat hij tevens minister van Jeugd en Gezin is, maar met het toespreken van burgers alsof het driejarige kleuters zijn, neemt hij die taak wel erg letterlijk.


Ernstiger is dat Rouvoet hier niet alleen in staat. Te oordelen naar Postbus-51-campagnes beschouwt de overheid ons als onnozele kinderen, die net hebben leren lezen en schrijven. Zo lanceerde het Ministerie van Sociale Zaken de site IkKan.nl. Op een stippellijntje kun je als werkzoekende in koeienletters invullen wat je kunt (‘bijvoorbeeld koken, rekenen of fietsen’), wat dan zou resulteren in een potentiële baan. (Zelf kom ik uit op een carrière als bedenker van boorspoelprogramma’s.)


Ook laat de overheid ons graag spelletjes doen. Leuk: speel het ‘dodehoekspel’! Stap in een simulator die test of je geen ‘slaaprijder’ bent, of geen medicijnen gebruikt die je rijvaardigheid beïnvloeden. Er zijn spelletjes om fietslampjes te verzamelen, noodpakketten samen te stellen, en de Nederlandse taal te leren.


Behalve van spelletjes houden kinderen ook van rijmpjes van het type ‘je bent top, Bob!’ De slogan ‘leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker’ is volstrekt misplaatst. De overheid doet er juist alles aan om ons leven leuk te maken. Ze verloot iPods onder tienermeisjes die zich vaccineren tegen kanker, en plaatst abri’s met Teletubbie-achtige mannetjes die ons oproepen plastic afval te scheiden. Leuker, maar beslist niet gemakkelijker, want de posters vertellen me nergens waar ik met mijn plastic heen moet.


Kosten per campagne: een half miljoen. Terwijl veel van die infantiele kolder de doelgroep totaal niet bereikt. Neem het radiospotje waarin een leraar zegt dat ‘Ahmed niet goed kan meekomen’. In gebrekkig Nederlands vraagt een vrouw: ‘Waar naartoe meekomen? Schoolreis?’ En dan: ‘Ga naar hetbegintmettaal.nl


Inderdaad, het begint met taal, en door het Kabouter Plop-taaltje van de overheid voel ik me volstrekt niet serieus genomen. En dat doet au.


Dat doet heel erg au.


1 opmerking:

Ingmario zei

Deze is, ook na 25 jaar, nog altijd actueel:

Groentenist Blok en Mehmet Pamuk