vrijdag 25 april 2008

Werkloze wijsheid


Het zijn zware tijden voor de wijsheid.

Maandag klaagden in de Volkskrant een aantal Eerste Kamerleden over hun chronische gebrek aan werk. Dit kabinet stuurt ze namelijk vrijwel alleen nog maar wetsvoorstellen waarover ze geen discussie verwachten.

Voorheen debatteerden Senatoren nog tot diep in de nacht.


De Senaat – dat cruciale orgaan dat van oudsher bevolkt wordt door de oude wijzen van een gemeenschap - is nu gedevalueerd tot een nutteloos bejaardenclubje, dat alleen nog maar hamerstukken afwerkt en beleidsdebatten voert. Een soort bingoavonden voor oude politici.Niet langer denken mensen met ervaring en bredere visies mee.


Wijsheid is een woord dat verbannen is naar sprookjesboeken en New Age-zelfhulplectuur. Het geheugen reikt niet verder dan een paar jaar.


Nog nooit telde de Tweede Kamer zoveel jonge mensen. Het komt geregeld voor dat je bij de interruptiemicrofoon zo’n puberig type ziet staan dat de avond ervoor nog bij Spuiten en Slikken zat.


In de wereld van de popmuziek, de sport en de porno is het misschien een toe te juichen gewoonte om louter jongeren in dienst te nemen, maar zodra de dictatuur van het eeuwig jong zich in het politieke domein laat gelden, hebben we misschien wel een groot een probleem. En dan heb ik het nog niet eens alléén over Tofik Dibi van GroenLinks, zo’n jochie bij wie je de denkbeeldig voetbal nog in de ogen ziet.


Het probleem is dat de hersens van onze natie buitenspel staan en hersenloosheid zich in het zadel hijst, met malle mediatrucjes, zoals die van Geert Wilders en Rita Verdonk. (Strategie: maak jezelf bekend als iemand die overal in politiek Den Haag tegenwerking, minachting en valse spelletjes ontmoet. Het overgrote deel van het volk ontmoet namelijk dagelijks op zijn werk precies hetzelfde. Identificatie volbracht. Kiezer gelokt.)



Ach, het gebeurt overal. Zelfs in het land waar het S.P.Q.R. (Senatus Populusque Romanum: de Senaat en het Romeinse Volk) nog altijd op elke hoofdstedelijke putdeksel staat, komt nu de grootste populist van Europa aan de macht.


Het zijn zware tijden voor de wijsheid.

Geen opmerkingen: