donderdag 17 april 2008

Welterusten, Berlijn


Wat gebeurt er als je http://www.leger.nl/ intikt op internet? Dan kom je op een leeg scherm: ‘Under construction’. In al haar bescheidenheid is deze mededeling is een treffende diagnose van het peil van onze krijgsmacht.
Zesduizend vacatures blijven open staan, het aantal aanmeldingen is met ruim een kwart gedaald, en in Uruzgan is een tekort aan waterdichte schoenen. Ons leger? Een miserabel knokploegje tussen bebaarde grotbewoners en papavervelden.
Héél ons leger? Nee, een klein regiment blijft moedig weerstand bieden aan de leegloop. Zo verrichtte Commandant der Strijdkrachten Dick Berlijn op de valreep voor zijn afscheid twee heldendaden.
Allereerst deelde hij een nieuw type insigne uit aan militairen die bij gevechtshandelingen betrokken zijn geweest. Wie de vuurlinie overleeft, krijgt een lintje. Dat zal de aantrekkelijkheid van het leger toch wel vergroten? Bij de avondvierdaagse lopen ze ook de benen uit het lijf voor een lintje.
Welterusten, Commandant Berlijn.
Zijn tweede tactische manoeuvre maakte hij eergisteren. Berlijn hield een pleidooi voor de herinvoering van de dienstplicht. Jawel, laten we teruggaan naar de goede oude dagen onder Lodewijk Napoleon. Laten we teruggaan naar de dagen dat ons leger nog zin had, en je mannen kon drillen zonder gezever over vrouwenemancipatie, terug naar de dagen dat het eufemisme ‘vredesmissie’ nog een contradictio in terminis was, terug ook, naar de dagen dat we Indië nog hadden! Laat de geschiedenis Mussolini gelijk geven toen hij zei: ‘Oorlog is voor de man, wat moederschap is voor de vrouw.’
Welterusten, Commandant Berlijn.
Want het leger zal er niet aantrekkelijker op worden. Zelfs niet met die duizend euro bonus die militairen nu gaan krijgen voor elke collega die ze ronselen, een feit dat op zichzelf al de walgelijke en door-en-door misdadige krijgspraktijk illustreert. Want er is geen rechtvaardiging voor die veertien doden, allemaal haast nog kinderen, in Uruzgan.
Welterusten, Commandant Berlijn. Droom maar fijn, van lintjes en van dienstplicht. Van kanonvlees dat voor luttele euro’s zwicht. Bajonetten met bloedige gevesten houden ver van hier op uw bevel de wacht.
Commandant Berlijn, slaap zacht.

Geen opmerkingen: