donderdag 8 januari 2009

IJs en weder dienende


Stel dat de Europese Unie akkoord gaat met het plan van minister Verhagen (Buitenlandse Zaken, CDA) en zijn Deens collega om een EU-missie naar de grens van Gaza en Egypte te sturen, om toe te zien dat er geen raketten meer worden ingevoerd, wat gaat er dan gebeuren?


Voorlopig helemaal niets, want vandaag hebben alle ambtenaren van Verhagens ministerie na de lunch ijsvrij.


Ik vind dat wel een sportief gebaar: sorry mensen, die bloedbaden zijn natuurlijk onplezierig, maar zo vaak vriest het niet, dus wij zijn aan het schaatsen.


Voor een spoeddebat over Gaza was geen Kamermeerderheid te vinden die er voor voelde om vervroegd van vakantie terug te komen. Dat kerstreces is dan ook wel erg karig - van 19 december tot 12 januari. Gelukkig staan dadelijk de krokussen in bloei, en kan de boel van 20 februari tot 2 maart plat. Dan het meireces, 24 april tot 11 mei. En van 3 juli tot 31 augustus eindelijk bijkomen. Tussentijds geopend, ijs en weder diende uiteraard.


Met zo weinig vrije dagen is het begrijpelijk dat het kabinet met scheve ogen naar onderwijzers kijkt en oproept hun ongehoord lange vakanties in te krimpen. En terwijl scholen nu zeggen geen ijsvrij meer te kunnen geven, omdat anders de 1040-urennorm niet gehaald wordt, zullen wereldleiders vergeefs naar Holland bellen.


“Mister Verhagen? No, he can’t come to the phone right now. He is having koek and zopie at the Oostvaardersplassen.”


Prachtig gebaar. Als de wereld in brand staat, is het wijsheid om op oer-Hollandse tradities terug te vallen. Zelfs onze kroonprins heeft het zijn Argentijnse vrouw geleerd. Schaatsen verbroedert alle rangen, standen en nationaliteiten.


Het Palestijnse conflict is grotendeels te wijten aan het gebrek aan vorst in die streken. Hoor je ooit over oorlogen in Scandinaviƫ of Zwitserland? Als Israƫl eens kon zien tot wat voor vreedzame wintertaferelen twaalf centimeter bevroren water kan leiden, dan leggen ze de wapens onmiddellijk neer.


“But Mister Olmert, erwtensoep is the road map for peace!”


Het ambtelijke ijsvrij is een diplomatiek vredesoffensief.

Geen opmerkingen: