donderdag 27 maart 2008

Opspraak en vertier


Nieuws is pas nieuws, als het door het dipsausje van het vermaak gehaald kan worden, aangekruid met schandaal.

De winnares van Holland’s Next Top Model heeft met haar nageltjes de hals open gekrabd van een barmeisje, dat haar littekens liet filmen door RTL Boulevard.

Eveline Herfkens kreeg te hoge huursubsidie van de staat, en minister Maxime Verhagen (CDA) heeft daarover gelogen, denkt SP-Kamerlid Ewout Irrgang, die bewijzen vond in een memootje. Gelijk belde hij Eén Vandaag, om zich te laten filmen.Wat het betekent als het waar is? Opstappen? Irrgangs ogen glimmen fel: ‘Daar kan geen enkel misverstand over bestaan.’

Het gaat nogal eens over de verruwing van het debat. Zorgelijker lijkt mij de ver-RTL-Boulevardisering ervan.

Zoals tieners smullen van nagelkrabbende kroegmeisjes, zo smullen volwassenen van mot om centen. (“De grote vraag die blijft altijd / Waar betaalt 'ie nou z'n huur van?”). Camera’s verschijnen bij voorkeur daar waar herkenbare perikelen spelen op het wereldpodium.

En natuurlijk is er weer een spoeddebat, vandaag, donderdag.
Verhagen zal blijven volhouden dat ‘niet meer is na te gaan wie om het geld heeft gevraagd’, en het een ‘reactie op een eerste gesprek’ betrof. Dat rammelt natuurlijk, maar inderdaad: het memo bewijst niet, zoals Irrgangs stelt, dat het ministerie ‘aanbood’ de huur te vergoeden, maar zegt dat ‘wellicht’ een regeling is ‘te overwegen’. (Kroegmodelletje Kim bewerkte het barmeisje niet met een bierglas, maar met haar nageltjes).

Irrgangs blauwe ogen zullen weer fel glimmen, als hij vandaag zijn motie van wantrouwen indient, maar de coalitiepartijen zullen zich neerleggen bij Verhagens houtje-touwtjeverklaring.

En dan zappen we – van-hólladi-dèè! – weer door naar het volgende schandaaltje, om hinnikend van pret na te bespreken.

Hoeveel euro aan manuren zouden alle debatten, Kamervragen, rondgepompte memo’s, onderzoeksrapporten, vergaderingen en persconferenties over de opspraak rond Herfkens bij elkaar al hebben gekost? Vast meer dan die twee ton van Herfkens.

Dat de Joint Strike Fighter ons 205 miljoen extra gaat kosten dan verwacht, weet intussen haast niemand. We zaten te diep in het dipsausje van opspraak en vertier.

Geen opmerkingen: