donderdag 24 december 2009

Alles opgelost


[column nrc.next vandaag]



Is er dan helemaal niets moois te melden? Toch wel.


Vorige maand maakte ik me hier vrolijk over minister Eberhard van der Laan (PvdA, Integratie) en zijn ‘nieuwe Nederlanders’, die hij alleen een ‘morele verplichting’ kon geven om op taalcursus te komen, een spek-en-bonenverplichting kortom.


Het doet mij deugd om, vlak voor de Kerstdagen, vast te stellen dat Van der Laan het licht heeft gezien. Allochtonen verplichten in strijd met het gelijkheidsbeginsel? Dan leggen we toch iederéén een ‘levenslange leerplicht’ op, ‘vanuit de gedachte dat het in een kenniseconomie noodzakelijk is dat mensen een bepaald minimumopleidingsniveau hebben’, aldus Van der Laan in een Kamerbrief.


Briljante omzeiling van het gelijkheidsbeginsel! Op die fiets kunnen we nog veel meer problemen aanpakken. Terrorisme? Tap van iederéén zijn telefoon af. Files? Verplicht iederéén gespreid te reizen. Hangjongeren? Verbied iederéén na tienen op straat te komen. Armoede? Laat iederéén hetzelfde verdienen. Overbevolking? Laat iederéén maar één kind nemen.


Nee, dat communisme was zo gek nog niet. De toch al dunne scheidslijn tussen het gelijkheidsbeginsel en het totalitarisme, die was zó jaren nul, vanaf 2010 schaffen we hem gewoon af.Hoe we dat ‘minimumopleidingsniveau’ gaan meten? Gewoon met een testje in die grote griepprikhallen. Wat we doen met al die autochtone Hollanders die niet slagen? Wat dacht je? Gewoon hun seizoenskaart afpakken. En hun stembiljet. Zul je zien dat die Wilders lang niet meer zo hoog eindigt in het klassement.


Zo moeilijk is het allemaal niet, politiek.


Alle problemen opgelost, aan het einde van dit decennium, en dan is er zelfs nog wat ruimte over.


Die wil ik vullen met sneeuw, het gelijkheidsbeginsel bij uitstek, en metafoor voor het kabinetsbeleid: alles afgedekt en egaal, de wereld als een oude kerstkaart. En bovenal geldt wat Herman de Coninck (1944-1997) er over dichtte:


zo lang er sneeuw ligt
is het nooit volledig duister, nee,
er is de klaarte van een soort geloof
dat het nooit helemaal donker wordt.
zo lang er sneeuw is, is er hoop.



1 opmerking:

Unknown zei

Dat lost niks op. Ik citeer uit de NRC "Volgens universitaire onderzoekers is er geen direct verband aangetoond tussen taalvaardigheid van de ouders en de schoolprestaties van hun kind. Van der Laan meent desondanks dat het "onomstotelijk" vaststaat dat ouders, kinderen en de maatschappij erbij gebaat zijn wanneer de ouder zo goed mogelijk de Nederlandse taal beheerst."

Want dat is de reden dat Eberhard het wil invoeren: zodat de kinderen van immigranten het verder zullen schoppen. Met de bedoeling dat de ouders ook thuis Nederlands met hun kinderen zouden spreken. Een nog veel onzinniger gedachte. We weten (alweer uit onderzoek) dat tweetaligheid juist goed is voor de mens. Dat eentaligheid de uitzondering in de wereld is, niet de regel. Bovendien kun je het je zelf wel voorstellen hoe belachelijk het zou zijn van ouders te verwachten dat ze thuis in hun eigen huis in hun tweede taal met hun kind zouden spreken. Stel je voor: je verhuist met moeder en kind naar ik noem maar wat - Duitsland, China - ga je dan zodra je verhuist Duits of Chinees met je kindje spreken? Behalve dat je dat niet zou kunnen, en dat je kind dus misschien geen enkele taal goed zou leren, is het emotioneel gezien niet logisch.

Maar goed, wat we weten uit onderzoek zal Eberhard en jou een worst wezen. En mijn net genoemde emotionele en vanzelfsprekende argument heb ik in de media nog nooit gehoord.