donderdag 29 mei 2008

Galerie Rutte


Weekblad HP/deTijd is al een tijdje in zwaar weer: teruglopende advertentie-inkomsten en een dalend lezersbestand. Tijd voor een Marshallplan.


Ook de VVD is er beroerd aan toe: historisch lage stand in de peilingen en dalend ledenbestand. Tijd voor een Marshallplan.


Het cartoonrelletje kwam als geroepen. Het weekblad liet onmiddellijk de acht gewraakte Nekschotcartoons afdrukken, en ook VVD-leider Mark Rutte omarmt nu deze internetcartoonist. Hij wil de acht tekeningen exposeren in een ‘Vrijdenkersruimte’ in de Tweede Kamer, samen met werk van Ellen Vroegh (wíe zeg je? O ja, dat blotetietenmens uit Huizen) en Sooreh Hera (wíe? O ja, van de Mohammedhomofoto’s). Het zijn verontrustende tijden: kunstwerkjes van marginale hobbyisten moeten een gemarginaliseerde partij uit het slop trekken.


Min plus min is plus, zal Rutte denken.


Werktitel voor een bestseller: Het Waargebeurde Dagboek Van Een Streng Islamitisch Meisje Dat Haar Burka Afwerpt En In Een Bordeel Gaat Werken, Gerund Door Dronken Varkenfokkers, Alwaar Zij Haar Ware Lesbische Ik Leert Omhelzen. Logootje van de VVD als sponsor achterin. Voorpublicatie in HP/deTijd. Toertje langs de actualiteitenprogramma’s (onherkenbaar geburkaad in beeld). Hans Teeuwen vragen voor campagne en onderduikruimte. Gratis PR door spoeddebat. Torenhoge royalty’s toucheren.



Voelen Nederlandse moslims zich hierdoor beledigd? De laatste tijd klinken er steeds meer geluiden uit die hoek die wijzen op het tegendeel. Zie de reacties op Fitna. Zie de reactie van een moskee in Huizen: die tietenschilderijen mogen er gewoon hangen.


Het hele meningsuitingsdebat begint steeds meer een gevechtje te worden van politici, opiniemakers, kunstenaars en justitie onderling. Nog even, en de enige die zich nog redelijk en fatsoenlijk weten op te stellen in dit krakeel zijn de normale Nederlandse moslims.


Kunst ondervraagt, kantelt en kraakt de werkelijkheid. De kunstenaar die zich committeert aan het nauwe pad van een politieke ideologie, profeet of moraal, is een simpele pamflettist. Zodra de kunst zich voor het karretje laat spannen van een partij-imago, de eigen portemonnee of de loze provocatie-omwille-van-de-provocatie, houdt zij op kunst te zijn.


Ruttes ‘Vrijdenkersruimte’ beledigt daarom niet de moslims; zij beledigt vooral de kunst.

Geen opmerkingen: