donderdag 10 januari 2008

Kudo's voor het OM




Geen schoenmaker blijft in dit land bij zijn leest. Opiniepeilers en schrijvers spelen voor advocaat, hbo-raadvoorzitters voor politicus, politici voor filmmakers, misdaadverslaggevers voor politicus, en nu gaat het Openbaar Ministerie voor omroepje spelen.



OM-tv wordt een internetkanaal dat een ‘evenwichtiger beeld’ van lopende strafzaken geeft dan de vrije pers, die ‘erg op incidenten is gericht’. Justitie denkt daarmee minder tijd kwijt te zijn met reageren in de media en wil ‘zelf initiatief nemen’.



Wel potverdrie! Daar gaan weer wat tonnen belastinggeld, naar een paar wizzkids die hun sullige OM-kantoorbaantje te sullig vinden en altijd al liever ‘iets met visuele media’ hadden gedaan.
Een incidentvrij kanaal vol nuances, geproduceerd door een clubje uitgebluste rechtenlullo’s; ik zet ‘m gelijk in m’n favorites.



Het ideetje is overduidelijk onderdeel van een grote damage control-operatie na blunders zoals bij de Hells Angels, de Schiedammerparkmoord, Tonino, Lucia de B.


Is er dan niemand bij het OM die begrijpt dat ze met zulke overheidsvoorlichting juist de verdenking op zich laden hun wanprestaties te willen verdoezelen?


Het is ook een tikkeltje uit de tijd, dit Stalinistische type propaganda. Maar OM-baas Harm Brouwer licht toe dat het “zegmaar onze eigen YouTube” wordt. Klinkt rete-hip, maar wat komt er op? ‘Interviews met medewerkers.’ Wow! Kudo’s voor Harm Brouwer (die trouwens al twee hits op YouTube heeft; beide filmpjes schilderen hem als leugenaar af).


Door zich met OM-tv af te keren van de vrije pers, zal het Openbaar Ministerie nog sterker het imago krijgen van een angstige, afschermende en ondoorzichtige instelling, waar justitionele dwalingen wel schering en inslag zullen zijn. Werk aan de winkel voor de Maarten ‘t Harts en Maurice de Honden van dit land.


Ach, waar is het land gebleven waar de onderwijzer onderwijst, de verpleegster verpleegt, de opiniepeiler opinies peilt, de hbo-raadvoorzitter de hbo-raad voorzit, de schrijver in het café zit, en het Openbaar Ministerie openbaar ministeriet.


Denkend aan Holland, zie ik wallen vol stuurlui, verlaten leesten en missers van justitie in grijze internetdampen gesmoord.

Geen opmerkingen: