donderdag 10 januari 2008

Kudo's voor het OM




Geen schoenmaker blijft in dit land bij zijn leest. Opiniepeilers en schrijvers spelen voor advocaat, hbo-raadvoorzitters voor politicus, politici voor filmmakers, misdaadverslaggevers voor politicus, en nu gaat het Openbaar Ministerie voor omroepje spelen.



OM-tv wordt een internetkanaal dat een ‘evenwichtiger beeld’ van lopende strafzaken geeft dan de vrije pers, die ‘erg op incidenten is gericht’. Justitie denkt daarmee minder tijd kwijt te zijn met reageren in de media en wil ‘zelf initiatief nemen’.



Wel potverdrie! Daar gaan weer wat tonnen belastinggeld, naar een paar wizzkids die hun sullige OM-kantoorbaantje te sullig vinden en altijd al liever ‘iets met visuele media’ hadden gedaan.
Een incidentvrij kanaal vol nuances, geproduceerd door een clubje uitgebluste rechtenlullo’s; ik zet ‘m gelijk in m’n favorites.



Het ideetje is overduidelijk onderdeel van een grote damage control-operatie na blunders zoals bij de Hells Angels, de Schiedammerparkmoord, Tonino, Lucia de B.


Is er dan niemand bij het OM die begrijpt dat ze met zulke overheidsvoorlichting juist de verdenking op zich laden hun wanprestaties te willen verdoezelen?


Het is ook een tikkeltje uit de tijd, dit Stalinistische type propaganda. Maar OM-baas Harm Brouwer licht toe dat het “zegmaar onze eigen YouTube” wordt. Klinkt rete-hip, maar wat komt er op? ‘Interviews met medewerkers.’ Wow! Kudo’s voor Harm Brouwer (die trouwens al twee hits op YouTube heeft; beide filmpjes schilderen hem als leugenaar af).


Door zich met OM-tv af te keren van de vrije pers, zal het Openbaar Ministerie nog sterker het imago krijgen van een angstige, afschermende en ondoorzichtige instelling, waar justitionele dwalingen wel schering en inslag zullen zijn. Werk aan de winkel voor de Maarten ‘t Harts en Maurice de Honden van dit land.


Ach, waar is het land gebleven waar de onderwijzer onderwijst, de verpleegster verpleegt, de opiniepeiler opinies peilt, de hbo-raadvoorzitter de hbo-raad voorzit, de schrijver in het café zit, en het Openbaar Ministerie openbaar ministeriet.


Denkend aan Holland, zie ik wallen vol stuurlui, verlaten leesten en missers van justitie in grijze internetdampen gesmoord.

woensdag 9 januari 2008

Surrealistisch blussen



Stel: je huis staat in brand, en je kunt nog maar één ding redden. Wat neem je mee? Op dat interviewvraagje riep de surrealistische kunstenaar Jean Cocteau eens uit: “Het vuur!”
Daar moest ik aan denken bij het zien van de nieuwjaarsadvertentie in Trouw van Doekle Terpstra. Terwijl een dag eerder het nieuwe jaar feestelijk was ingeluid met brandende auto’s, vechtpartijen, vernielde politie- en ambulancewagens en zware inzet van ME’ers, preekt Terpstra het oude pappen-en-nat-houden-evangelie. In 2008 gewoon wat aardiger voor elkaar zijn, dan komt alles weer goed.
Haal gewoon het vuur weg. Vanuit surrealistisch-artistiek oogpunt is die opvatting beslist charmant. Realistisch-politiek gezien is zij tamelijk belabberd. Dat begint zelfs pappen-en-nat-houd-aartsvader Job Cohen in te zien. Ruiterlijk erkent hij in zijn nieuwjaarstoespraak dat de aanpak van probleemjongeren faalt. Zelfs Job Cohen neigt nu – zij het schoorvoetend – naar de “harde én zachte aanpak”.
Hard en zacht. Dus zeg maar: Terpstra-Vogelaar met een scheut Wilders-Verdonk. Maar de optelsom van hard en zacht is al gauw halfzacht. ME’ers bij de voordeur opstellen, terwijl therapeuten door de achterdeur binnenkomen met kopjes kruidenthee.
Praktisch-pedagogisch gezien is dat tamelijk funest. Het kind krijgt conflicterende signalen binnen van een autoritaire, bestraffende vader en een toegeeflijke, troostende moeder. Exact de opvoeding die Adolf Hitler kreeg.
Het is de vraag hoe lang Cohen de roep om harder optreden nog kan afdoen als “geschreeuw vanaf de bühne”. Als zelfs ambulancepersoneel het werk onmogelijk wordt gemaakt door dronken tuig, en zelfs politiewagens vernield worden, dan is het vertrouwen in de veiligheidshandhaving ernstig ondermijnd.
Dit breedgedragen wantrouwen sussen met ‘gewoon wat aardiger voor elkaar zijn’ en “geschreeuw vanaf de bühne” zal op den duur niet alleen surrealistisch blijken, maar ook actief schadelijk. Daarom is het wijs van de VVD om nu te pleiten voor snelrecht tegen relschoppers die hulpverleners hinderen: zet ze tien dagen vast en breng ze dan voor de rechter. Pijnlijk voelbare signalen afgeven. Met surrealisme is nog nooit een brand geblust.